We houden een competitie boogschieten te paard!

Toen we terugkwamen van het trainingskamp in Hongarije, hebben we ons voorgenomen vaker mee te doen aan wedstrijden. We zijn zelfs vol aan de slag gegaan met het opbouwen van een eigen Hongaarse baan die voldoet aan de regels van de IHAA. Hierdoor kunnen we voortaan ook meedoen aan de Postal Competities.

jose op bogey2.jpg

En we hebben geluk! De postal die nu wordt gehouden is op een Hongaarse baan. Dat betekent dat de baan er helemaal klaar voor is! Nou ja, bijna helemaal, we gaan de track de komende week nog vlakken.

Deelnemers welkom!

We willen dolgraag aan deze competitie meedoen en nodigen iedereen met eigen paard uit ook mee te doen. We zijn nog paarden aan het regelen voor deelnemers zonder eigen paard. Voor hen geldt: aanmelden is geen garantie op deelname omdat er maar beperkt plaats is voor mensen zonder eigen paard.

logo ihaa.jpg

Ervaring vereist

Sowieso moeten alle deelnemers ervaren horsebackarchers zijn. Dat houdt in dat ze vanuit galop moeten kunnen schieten en niet zomaar van het paard vallen.

We houden de postal op zondag 8 oktober. De aanvangtijd is voorlopig 11.00 uur, maar dit kan nog veranderen als we heel veel of heel weinig aanmeldingen krijgen.

Over postals

Postals zijn internationale wedstrijden die op verschillende locaties over de hele wereld worden georganiseerd. Iedereen houdt dezelfde regels aan, zodat een eerlijke internationale ranglijst kan worden opgesteld. Voor wie hier meer over wil weten hebben we meer uitleg over postal wedstrijden boogschieten te paard.

Onkosten

Om de postal competities voor iedereen toegankelijk te houden, mogen organisatoren alleen onkosten in rekening brengen. Om de onkosten op 0 te houden, vragen we iedereen die met eigen paard komt zelf hooi en een emmer voor water mee te nemen. Wij zorgen voor paddockjes om de paarden in te zetten.

Voor de mensen zonder eigen paard zijn we nog aan het bekijken of de stuntpaarden van iemand in de buurt geschikt zijn. Hij vraagt een huur van 20 euro die we zullen doorrekenen.

Regels en aanmelding

We willen alle deelnemers vragen in ieder geval de regels van de IHAA voor de Hongaarse baan door te nemen. Aanmelden kan via de link in onze agenda.

 

Voorbereiding Horse Event

Omdat Barrie zo knap is, mochten we op Horse Event 2017 een demo boogschieten te paard geven voor Tinkerstamboek NSvT, om de veelzijdigheid van de Tinker te laten zien. De tijd en ruimte waar we de demo gaven was beperkt, dus we hadden een nieuwe opzet bedacht en gevonden!

Onze demo heeft plaatsgevonden op vrijdag, toen Horse Event nog niet vanwege de regen was afgelast.

Barrie en Red ontpoppen zich tot ideale paarden voor familie evenement

Demonstratie boogschieten tinker

Barrie en Red hebben zich gisteren weer van hun beste kant laten zien tijdens een demonstratie op het evenement Naar Buiten in Barneveld. Ieder evenement is weer als een soort schriktrainingparcours voor de paarden en op deze manier raken ze aan steeds gekkere dingen gewend.

Om bij het veld waar de demonstratie was te komen moesten we deze keer met de paarden over een metalen drijfbrug (dat veert lekker) terwijl in het water kinderen in een soort reusachtige doorzichtige ballonnen liepen. Daar zijn de paarden nu dus ook aan gewend!

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Demonstratie boogschieten te paard

Voorafgaand aan de demonstratie hebben we nog een kleine workshop gegeven. De sfeer op het terrein was erg goed en alle medewerkers waren erg behulpzaam. Deze keer waren er veel kinderen onder de toeschouwers en we hebben hen aangemoedigd om voor ons te klappen bij iedere geraakte pijl en 'boeoeoe!' te roepen bij iedere gemiste pijl. Leuk om te zien dat het publiek zijn taak erg serieus nam.

Na de demonstratie deelde José mee dat de kinderen Barrie mochten aaien, die vervolgens massaal op hem afstormden. Barrie is intussen wel wat gewend en liet het allemaal rustig gebeuren.

Veel dank aan Hans, Jouke en Siem voor alle hulp. De foto's zijn gemaakt door Jouke.

Demonstratie voor kinderen
Demonstratie evenement voor de hele familie
Demonstratie voor gezinsevenement
Demonstratie voor familie evenement
Paardendemonstratie familie evenement Naar Buiten

Demonstratie op evenement Naar Buiten in Barneveld

demonstratie boogschieten paardrijden

Onze tinker Barrie en onze draver Red komen vrijdag 4 augustus in actie op het vierdaagse evenement Naar Buiten in Barneveld. We geven daar een demonstratie boogschieten te paard. Op het gezinsevenement is van alles te doen en te zien. Onze demonstratie begint om 20.00 uur. Hopelijk tot dan!

Eerder op de dag staan verder onder meer roofvogelshows, ringsteken met tractoren en een adelijk middeleeuws jachtspel op het programma. Daarnaast is er voor de kinderen onder meer een huttendorp en een knutseltent. Meer informatie is te vinden op www.naarbuiten.nu.

Trainingslocatie in het midden van Nederland: Maarsbergen

We gaan lessen geven bij Hoeve Romantico in Maarsbergen! Een kleine pensionstal waar de nadruk ligt op welzijn van het paard en plezier in paardrijden. Dat past erg goed bij wat wij in een trainingslocatie zoeken. We hebben al enkele paarden uitgeprobeerd (zie filmpje hieronder) en die pakken het goed op.

Voedselbeloning schriktraining

Dat was ook de verwachting omdat de paarden al meer dan het standaardwerk gewend zijn, maar zoiets testen we toch altijd even uit voordat we er leerlingen op zetten.

De les vindt plaats op een vrijdagavond en duurt van 18.30 tot 21.30 uur. Er is plaats voor 10 deelnemers. Er zijn paarden beschikbaar, maar een eigen paard meenemen kan ook. Meedoen kost 40 euro.

Aanmelden kan via de agenda.

Paard en Boog in de media

Boogschieten te paard Zeeland

Nadat we enkel regionale media hadden uitgenodigd bij onze training in Sint-Annaland heeft onze sport in een keer veel aandacht gehad. Extra bekendheid voor het boogschieten te paard is natuurlijk hartstikke welkom. Hieronder een overzichtje met links waarin wij genoemd zijn:

Omroep Zeeland maakte een mooie reportage.

Dit werd overgenomen door de Hoefslag en Cap Magazine.

De regionale krant PZC schreef er een leuk artikel over dat ook werd gepubliceerd in BN/De Stem.

We werden uitgeroepen tot 'winnaar van de dag' door Radio Veronica.

Ook gaven we een kort interview op Radio 5 bij het programma Wekker-Wakker van Omroep Max. Als we daar nog een link van vinden zullen we die hier plaatsen.

Barrie doet het goed als demonstratiepaard

Boogschieten vanaf Tinker

Barrie en Red hebben op het Weekend van het Paard (1 & 2 juli) op de Hoge Veluwe twee keer een demonstratie gegeven en dat hebben ze supergoed gedaan. Op zaterdag ging Barrie vanwege de regen alleen in draf maar zondag kon hij ook in galop! Red wordt ook al wat rustiger en vandaag durfden we het aan om onze leerling Tjitske vanaf hem te laten schieten onder begeleiding van José. Nu alleen nog in stap, maar hij deed het (net als Tjitske) super!

Een leuk evenement met onder meer een rassendefilé, demonstraties van onder meer Showteam Epona, de bereden politie, de Nederlandse Vereniging voor Bereden Wapenvaardigheid en meer! De organisatie bestond uit gezellige mensen en het publiek was erg enthousiast, we komen dus graag nog eens terug!

Boogschieten te paard op Omroep Zeeland

Omroep Zeeland heeft onze training bij EQuiMio op 15 juli 2017 bijgewoond! We hadden verschillende media uitgenodigd om een training boogschieten te paard bij te wonen en de omroep heeft er een leuk item van gemaakt! Enkele leerlingen laten hun kunsten zien en geven uitleg waarom ze deze sport zo leuk vinden. Het filmpje is terug te zien op de website van Omroep Zeeland.

Bron: Omroep Zeeland

Bron: Omroep Zeeland

Nieuwe trainingslocatie in België: Koningshooikt

Boogschieten te paard België

Belgen met eigen paard opgelet! We beginnen met lessen op een nieuwe locatie tussen Antwerpen en Brussel, namelijk in Koningshooikt. Met dank aan Percy Horemans zijn we in contact gekomen met Jamie Goossens van Paardencentrum Tallaart. Een mooie locatie met een ruime buitenbak en binnenbak.

De eerste les staat hier gepland op zondag 23 juli van 10:00 tot 17:00 uur. We beginnen dan met 2,5 uur voettraining, gevolgd door een lunch. Daarna gaan we aan de slag met de paarden, alle deelnemende paarden hebben dit nog niet eerder gedaan dus we nemen ruim de tijd voor het wennen van de paarden aan het boogschieten.

Als het paard stabiel blijft, kan de ruiter te paard. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan krijg je tips en oefeningen om je paard hieraan te wennen zodat je thuis verder aan de slag kunt en een volgende keer hopelijk wel te paard kunt gaan.

Dit is dus een mooie gelegenheid om je paard aan deze sport te wennen. De paarden kunnen ter plaatse in een paddock of een stal worden gestald.

Meedoen kost 55 euro. Aanmelden kan via een mail aan info@paardenboog.nl. Vermeld in je mail je naam, leeftijd en de rijervaring die je al hebt en eventuele ervaring met boogschieten (niet vereist).

Als er nog vragen zijn, horen we het graag!

Bogen, doelpakken en zadel

Ondanks al hun voordelen hadden de bogen uit Hongarije een belangrijk nadeel: de enorm lange levertijd. Daarom hebben we drie lichte bogen meegenomen zodat we gelijk kunnen leveren als iemand behoefte heeft aan een ruiterboog. Voor vragen hierover kun je altijd contact met ons opnemen.

Voor de demonstraties en de lessen hebben we ook het een en ander meegenomen. Een scholingszadel dat heerlijk zit, genoeg vrijheid en tegelijk stabiliteit geeft. De boom is een bijzonder onderdeel: die is namelijk niet van hout maar bestaat uit twee rawhide strips die elkaar kruisen. Een erg bijzonder zadel dat zeer geschikt is voor het boogschieten te paard. We verwachten er in de lessen veel plezier van te hebben.

Verder hebben we nog verschillende doelpakken en werpschijven meegenomen voor extra sensatie in de lessen en de demonstraties. Al zal het even duren voor we de werpschijven in demonstraties gebruiken, want daarvoor zullen we ze eerst vanaf een galopperend paard moeten kunnen raken en dat wil nog niet altijd lukken...

Privélessen boogschieten te paard in Brabant

Omdat we regelmatig de vraag krijgen of we ook lesgeven in Noord-Brabant zijn we alvast begonnen met privélessen. Die geven we op Arno's draver Volare. Hij heeft zich tot een uitstekend lespaard ontwikkeld. Interessse? Neem dan contact met ons op!

Naast privélessen zouden we ook graag groepslessen geven op onze eigen locatie. Deze droom komt nu langzaam maar zeker dichterbij. We zijn druk bezig met het opknappen van een weiland in Kaatsheuvel. Ook hopen we binnenkort een tweede lespaard aan te schaffen.

We hebben al bij een paard gekeken dat ons zeer geschikt lijkt. Afhankelijk van de uitslag van een keuring kunnen we binnenkort met hem aan de slag!

Impressie trainingskamp boogschieten te paard

Het heeft even geduurd, maar eindelijk hebben we wat tijd gevonden om de opnamen die we tijdens het trainingskamp bij Christoph Némethy in Hongarije hebben gemaakt samen te voegen. Het was een week die geheel in het teken stond van boogschieten te paard. Behoorlijk uitputtend af en toe, maar we zouden zo teruggaan als het kon.

Némethy komt naar Nederland!

Op uitnodiging van de Horsebackarchers of Holland komt de Hongaarse trainer Christoph Némethy dit jaar een hele week naar Nederland. Het bootcamp dat de deelnemers normaal in Hongarije te wachten staat, zal deze keer dus plaatsvinden bij Manege de Ripse Ruiters in Rijpwetering van zondag 28 augustus tot zaterdag 3 september 2016.

Deelname is een ideale manier om in korte tijd enorme sprongen vooruit in je techniek te maken. De aanwijzingen die je van tweevoudig Europees kampioen Christoph Némethy krijgt bij de voettraining kun je meteen toepassen als je te paard gaat. Als er dan iets mis blijkt te zijn met je techniek, kun je daar de volgende dag meteen aan werken bij de volgende voettraining. Daarna kun je al snel zien of het je nu lukt te paard de juiste techniek te gebruiken.

Iedere ochtend staat een voettraining gepland. Daarnaast staan door de week drie trainingen te paard op het programma. Verder zijn er speciale voettrainingen, uitjes, een barbecue en als afsluiter op zondag 4 september een competitie. Overnachten is mogelijk in tenten in een stroloods op de manege.

De hele week meedoen zal zo'n485 euro kosten, deelname aan de competitie 25 euro. Het is ook mogelijk voor lagere kosten enkele dagen deel te nemen.

Aanmelden
Let op! Aanmelden kan niet via ons, maar door de Horsebackarchers of Holland te mailen. Zij organiseren dit en alleen bij voldoende belangstelling kan dit doorgaan.

Nieuwsgierig hoe zo'n week eraan toe gaat? Bekijk dan deze sfeerimpressie van het kamp van vorig jaar:

Nieuwe leslocatie in Zeeland

Boogschieten te paard Zeeland

We hebben in zorgboerderij EQuiMio in het Zeeuwse Sint-Annaland een prachtige nieuwe locatie gevonden om les te geven! De eerste les daar zal plaatsvinden op 25 juni en aanmelden kan hier. We gaan deze dag ook bekijken hoe de paarden van EQuiMio op onze bogen reageren. Ze hebben al veel ervaring met Natural Horsemanship, dus er is een goede kans dat we hier binnenkort ook te paard gaan.

Instructievideo pijlen maken

Tijdens de lessen is er nooit echt tijd om uit te leggen hoe je nou pijlen moet maken die geschikt zijn voor boogschieten te paard. Jammer, want veel mensen willen dit wel weten. Dus hebben we een filmpje gemaakt met daarin ongeveer alles wat we weten over het maken van pijlen.

Het is wel een enorm lang gedrocht van 27 minuten geworden, maar dankzij de aanklikbare inhoudsopgave (in de beschrijving bij de video op Youtube: https://youtu.be/CdLkEivLxGA) hoef je alleen de stukken te zien die je wilt zien!

Handige sites hierbij:
www.paardenboog.nl
www.asgaard-archery.nl
www.cupido-archery.nl
www.fairbow.nl

Inhoud video:
00:00 Intro
01:06 Uitleg schachten
01:21 Schachten recht maken
02:21 Bamboe schachten prepareren
03:45 Lengtes verschillende schachten
05:14 Inkorten schachten
06:19 Verlengen schachten
10:58 Slijpen schachten
14:17 Lakken schachten
15:24 Veren plakken
19:43 Uitbuigen nokjes
20:57 Verstevigen veren met draad
23:29 Plakken punt
25:55 Bot maken punt
26:25 Outro

Nieuwe leslocatie boogschieten te paard in Diemen!

We gaan lesgeven op manege De Eenhoorn in Diemen! De manege waar José jarenlang met veel plezier dressuur- en springles heeft lesgegeven. Iedereen vanaf 10 jaar mag meedoen (we hebben alvast speciale kinderbogen besteld). De eerste les is op 17 april 2016 en duurt 1 uur en 3 kwartier. We gaan in op de veiligheidsregels, het nokken van de pijl op een bewegend paard en uiteindelijk schieten we ook vanaf een stappend paard. Meedoen kost 30 euro en aanmelden kan via info@manegedeeenhoorn.com. Voor vragen kun je ook contact met ons opnemen.

Onze flyer voor de eerste les boogschieten te paard in Diemen bij manege De Eenhoorn. Pijl en boog schieten vanaf een paard in de omgeving van Amsterdam!

Onze flyer voor de eerste les boogschieten te paard in Diemen bij manege De Eenhoorn. Pijl en boog schieten vanaf een paard in de omgeving van Amsterdam!

Koffer voor ruiterbogen

Het was even zoeken, maar dankzij marktplaats hebben we nu ook een koffer om onze bogen veilig in mee te nemen. Na de toevoeging van wat noppenschuim van de Gamma is de koffer nu klaar voor gebruik.

Onze Hongaarse ruiterbogen worden voortaan beschermd door een stevige alluminium behuizing.

Onze Hongaarse ruiterbogen worden voortaan beschermd door een stevige alluminium behuizing.

Ook meerdere ruiterbogen passen in de koffer.

Ook meerdere ruiterbogen passen in de koffer.

Zelfs de ultralange ruiterboog van Arno past erin!

Zelfs de ultralange ruiterboog van Arno past erin!