Over ons

Wij, José en Arno, hebben elkaar leren kennen bij een training van de Horsebackarchers of Holland in Rijpwetering. Arno had al langer de droom om ooit lessen te geven in boogschieten te paard en was zijn weiland hier stukje bij beetje voor aan het inrichten. Door José, in het bezit van een instructeursdiploma, is dit in een stroomversnelling geraakt.

José

 José tijdens een training in Rijpwetering op Vanilla

José tijdens een training in Rijpwetering op Vanilla

José (1985) rijdt sinds haar 9e paard. In het verleden heeft ze vooral jonge paarden gereden en richtte zij zich op de dressuur/springsport. Ze heeft ook een eigen paardje; Flint. Het is een KWPN-ruin van nu 5 jaar. Toen hij in 2014 geblesseerd raakte bekeek José wat ze verder nog met hem kon doen en stuitte ze op horseback archery. "Ik vind de sport echt super leuk! Omdat je de controle te paard soms even moet laten gaan leer je beter naar je paard te luisteren en te communiceren. En de groep helpt elkaar om te verbeteren. Daarbij is het ook erg gezellig. Ook het paard vind het leuk, voor ik de gang in ga wordt hij al ongeduldig en galoppeert snel aan wanneer dit mag. Ik hoop dat deze sport nog flink zal groeien in Nederland."

Arno

 Arno tijdens een training in Rijpwetering op Volare

Arno tijdens een training in Rijpwetering op Volare

Arno (1982) rijdt sinds zijn 10e paard, uiteindelijk kocht hij op zijn 21e de merrie Vanilla (KWPN x Connemara) van een vriendin. Ter gezelschap volgde niet veel later de draverhengst Volare. Dankzij Volare verdiepte Arno zich in verschillende stromingen van Natural Horsemanship. Ook was Arno enkele jaren cursusleider voor Paard Natuurlijk.

Arno maakte vooral buitenritjes met zijn paarden, totdat hij het computerspelletje Mount & Blade kocht. Na enige tijd werd het leger dat hij zorgvuldig had opgebouwd genadeloos afgeslacht door boogschutters te paard. "De computer speelt vals, zo nauwkeurig kun je nooit vanaf een galopperend paard schieten!", dacht een verbouwereerde Arno.

"Of kan het toch wel...?" Een dag later kocht Arno zijn eerste ruiterboog en sloeg hij aan het experimenteren.

Op Youtube zijn veel filmpjes van boogschutters te paard te vinden, maar een concrete uitleg bleek onvindbaar. Na een jaar aanklooien hoorde Arno van het bestaan van de Horsebackarchers of Holland en voegde hij zich al snel bij de club. Arno en José gaan nog steeds met veel plezier naar de trainingen.