Schijf

Ongeveer een keer per maand geven we een workshop boogschieten te paard in Schijf (Noord-Brabant, tegen de Belgische grens). Meedoen kan hier met eigen paard of op door ons meegebrachte paarden. De paarden stallen we tijdens het gedeelte te voet in een prikweitje of in een stal (afhankelijk van de voorkeur van de eigenaar).

Opbouw

We verzamelen vanaf 09.30 uur. Om 10.00 uur beginnen we in een comfortabele ruimte met een korte uitleg over de werking van de ruiterboog. Hierna verdelen we de bogen en beginnen we buiten aan de training te voet. De focus ligt hierbij vooral op het aanleren van de techniek die nodig is om veilig te paard te kunnen schieten. Dit duurt zo'n twee uur.

Daarna hebben we een uur pauze, waarbij er ruim de gelegenheid is tot het stellen van vragen. Vervolgens beginnen we aan het gedeelte te paard. Dat doen we in twee groepen, zodat de deelnemers die niet te paard zijn de andere deelnemers kunnen helpen, bijvoorbeeld door met het paard mee te lopen of door pijlen te halen. We nemen ruim de tijd voor het wennen van nieuwe paarden aan het boogschieten. Dat doen we eerst vanaf de grond. Het is belangrijk dat dit rustig gebeurt zodat het voor het paard ook leuk blijft.

We bouwen langzaam op naar het uiteindelijk doel: boogschieten vanaf het paard. Bij een eerste les gebeurt dit alleen in stap terwijl er iemand meeloopt. Zo kan de ruiter zich concentreren op het schieten en wordt hij niet afgeleid door onverwachte bewegingen van het paard. De les is rond 16.30 uur afgelopen maar uitloop is mogelijk.

Veiligheid gaat voor

Een cap is verplicht. Als een paard te angstig reageert op het boogschieten, kunnen wij de ruiter niet te paard laten gaan omdat het dan te gevaarlijk wordt. Dit is tot nu toe niet gebeurd, maar we willen toch waarschuwen dat deelname geen garantie is dat je ook te paard zult schieten. Uiteraard krijg je in zo'n geval tijdens de les wel naast je paard verdere begeleiding bij het wennen aan het boogschieten.

Kosten

Meedoen kost 70 euro. Mensen die een geschikt paard beschikbaar stellen voor deelnemers uit een andere groep krijgen 5 euro korting.

 

Aanmelding

Ga naar de agenda om de komende trainingsdata te bekijken en je aan te melden.