Trainingskamp boogschieten te paard in Hongarije

 Een groep boogschutters staat opgesteld in de 'arena', een rijbak op het terrein waar het trainingskamp plaatsvindt

Een groep boogschutters staat opgesteld in de 'arena', een rijbak op het terrein waar het trainingskamp plaatsvindt

Ieder jaar geeft Christoph Némethy kort na elkaar twee horsebackarchery-trainingskampen op een uitgebreid oefenterrein in Pomáz. Deze kampen zijn een ideale gelegenheid om in korte tijd enorme sprongen in je boogschiet- en rijtechniek te maken.

 Twee leerlingen tijdens een rustig moment.

Twee leerlingen tijdens een rustig moment.

Maar dat is nog maar het begin. Je leert nieuwe mensen kennen uit alle winstreken en je bent een week lang omgeven door lotgenoten die net zo enthousiast zijn over boogschieten te paard als jij. Daar zitten ook kinderen bij van een jaar of 15 bij die al veel beter schieten dan wij momenteel doen. Er zijn altijd deskundigen beschikbaar aan wie je alle mogelijke vragen over boogschieten te paard kunt stellen. De meer ervaren deelnemers geven graag uitleg over handigheidjes die zij hebben aangeleerd.

Op deze pagina:

Omgeving en voorzieningen
Dagprogramma
Flexibel
Taal
Begeleiding
Examens
Meer informatie en tarieven
Video-impressie
Aanmelding

Omgeving en voorzieningen

 Boogschieten op Hongaarse bodem

Boogschieten op Hongaarse bodem

De trainingen worden gehouden op een bergtop in Pomáz, een halfuur rijden vanaf Boedapest. Er heeft ooit een kasteel op gestaan en er zijn nog wat ruïnes van over. Een enthousiaste Hongaar is er een keer aan de slag gegaan met wat sloophout en heeft een groot terrein afgebakend (het is niet zijnterrein) met een houten muur. Ook zijn er uitkijktorens, een toiletgebouw met douches en een bar met dansvloer verrezen. In Nederland zou je al een gezochte crimineel zijn bij het plaatsen van de derde plank. In Hongarije kwam een ambtenaar kijken, hij zag dat er mooie dingen werden georganiseerd en ging weer weg.

De paarden van Christoph Némethy staan op weides op en om dit terrein en hij geeft er het hele jaar door les. De bodem is stenig en houten pijlen zijn niet toegestaan omdat die meteen versplinteren als die de grond raken. Ze hebben een Hongaarse baan opgebouwd en daarnaast hebben ze ook doelen voor de voettraining.

In een soort 'arena' bevindt zich een rijbak. Deze wordt gebruikt voor de gewone paardrijlessen. Op het terrein worden naast paarden ook geiten gehouden. Deelnemers kunnen tijdens het kamp gratis een tent opzetten. Neem wel reserveharingen mee want je zult er een paar verbuigen op de rotsharde bodem. Zelf slapen we liever in een nabijgelegen hotel om na de trainingen goed uit te kunnen rusten.

Het terrein is alleen bereikbaar via een smalle weg die erg steil omhoog gaat (in de tweede versnelling is het nog wel te redden). Onderaan de berg is een Spar supermarkt, een drogisterij en een pinautomaat. Wat verder in het dorp zijn verschillende eetgelegenheden. Al het nodige is dus binnen handbereik.

Dagprogramma

 Een buitenrit te paard door Hongarije is ook mogelijk

Een buitenrit te paard door Hongarije is ook mogelijk

Iedere dag zit globaal hetzelfde in elkaar waarbij rekening moet worden gehouden met een 'Hongaarse speling' in aanvang- en eindtijden. Wij zijn als Nederlanders vrij 'Duits' als het gaat om afspraken. Als je om 16.00 uur afspreekt, ben je er om 16.00 uur en het liefst om 15.55 uur. In Hongarije werkt dat niet zo. Daar kan 16.00 uur inderdaad 16.00 uur betekenen, maar heel soms ook 16.45 uur. Je zult geen prettig kamp hebben als je vindt dat de Hongaren zich maar aan de Nederlandse definitie van tijd moeten houden. Beter is om je erbij neer te leggen dat je soms even voor jezelf wat zult oefenen terwijl je op de aanvang van de echte training wacht:

05.30 uur: paarden zadelen eerste groep
06.00 uur: training te paard eerste groep
07.30 uur: training te paard tweede groep
09.30 uur: ochtendeten
10.00 uur: voettraining (ongeveer 2,5 uur)
12.30 uur: middageten (warm eten)
16.00 uur: voettraining (ongeveer 2,5 uur)
18.30 uur: avondeten
19.30 uur: training te paard bij genoeg deelnemers

Flexibel

Bij het aanmelden kun je zelf aangeven aan hoeveel trainingen je mee wilt doen. Je kunt er dus voor jezelf een die-hard bootcamp van maken door alle voettrainingen en paardentrainingen aan te vinken, maar wij beloven alvast veel spierpijn dus het is raadzaam ergens een rustdagje in je programma op te nemen. Je kunt altijd nog ter plekke besluiten dat je aan meer trainingen mee wilt doen dan gepland. De Hongaren zijn erg flexibel en staan er zelfs voor open om een buitenrit door de prachtige omgeving te organiseren als je dat vraagt.

Taal

Christoph Némethy en zijn vriendin Bianca spreken goed Engels en kunnen alles goed uitleggen. Dat geldt ook voor veel studenten. Niet iedereen zal even goed Engels spreken, maar ze zijn vaak erg gemotiveerd om met handen en voeten duidelijk te maken wat ze bedoelen, vooral als ze je een stukje techniek proberen bij te brengen.

Begeleiding

 De Hongaren sloven zich uit voor een mooie foto

De Hongaren sloven zich uit voor een mooie foto

De begeleiding gebeurt vooral door Christoph zelf, maar regelmatig zul je begeleiding krijgen van anderen, bijvoorbeeld medestudenten.  In het verleden zagen we dat sommigen alleen begeleiding willen van Christoph 'want hij is de meester' maar het is juist zo dat iedere trainer weer fouten in je techniek kan zien die anderen niet hebben gezien. Afgelopen keer wist een 16-jarige meid ons zo op fouten te wijzen die Christoph nog niet had benoemd. Wij raden dus aan iedereen met respect te behandelen, dan heb je meer kans dat ze je graag helpen.

Examens

Boogschutters te paard.jpg

Tegen het eind van het kamp, meestal op vrijdag, worden de examens afgenomen. Tijdens het kamp kun je je hierop voorbereiden. Als je van plan bent op te gaan voor een examen, raden we aan dit al vroeg tijdens het kamp aan te geven. Dan kan Christoph daar rekening mee houden in de lessen die hij geeft.

Meer informatie en tarieven

 José tijdens een eerder trainingskamp boogschieten te paard in Hongarije

José tijdens een eerder trainingskamp boogschieten te paard in Hongarije

Christoph Némethy heeft zelf ook informatie op papier gezet. Deze informatie inclusief tarieven is hier terug te vinden.

Over het kamp en Hongarije valt veel meer te vertellen. Dat hebben we gedaan in een blog dat we voor Bokt hebben geschreven. Het blog is hier te lezen.

Video-impressie

We hebben twee video's gemaakt van vorige kampen. Ze zijn hieronder te bekijken:

Aanmelding

Aanmelden gebeurt ieder jaar via een Google formulier.

Het formulier voor het trainingskamp van 30 juli tot en met 5 augustus 2017 is hier te vinden.

Het formulier voor het trainingskamp van 13 tot en met 19 augustus 2017 is hier te vinden.