Het tuig

Wat tuig betreft geldt eigenlijk: hoe minder hoe beter

We hebben de teugels tijdens het schieten niet vast. Vaak maken we de teugels met een karabijnhaak en een elastiekje vast aan het zadel. Als we dat niet doen, kunnen de teugels over de nek van het paard vliegen en kan hij er in stappen. Dat zou rampzalig kunnen uitpakken.

Elastiek

We verbinden de teugels met een elastiekje aan het zadel om te voorkomen dat het paard in een galopsprong zonder aankondiging de volle druk op de teugels krijgt. Dat zou namelijk ernstige schade aan het neusbeen of de lagen kunnen veroorzaken.

Hulpteugels

Om dezelfde reden is het niet verstandig hulpteugels te gebruiken. Omdat je de teugels niet vast hebt is het moeilijk snel in te grijpen (of meer ruimte te geven) wanneer dat nodig is en dat kan in combinatie met hulpteugels verkeerd uitpakken. Het is geen grote kunst om 100 meter rechtuit te galopperen dus als dat nog niet gaat zonder hulpteugels is het waarschijnlijk nog te vroeg om al met pijl en boog te paard te gaan.

Bitloos?

Arno rijdt bitloos en José rijdt met bit. Arno is voorstander van bitloos rijden en helpt ruiters die dat willen graag bij de overstap. Of je nu bitloos of me bit rijdt, voor beide manieren geldt dat het paard is gebaat bij een stille hand. Op dit gebied is José de expert en zij kan hier veel tips en uitleg over geven.

Hoewel we de teugels niet vast hebben tijdens het schieten, pakken we de teugels tussen de runs door wel weer vast, bijvoorbeeld om hem even terug te rijden of alleen maar om het paard te laten weten dat we met ons hoofd ook nog bij hem zijn.

Verschillen respecteren

Bij de trainingen rijdt iedereen met eigen paard met zijn/haar eigen tuig. Het is niet de bedoeling elkaar bij de trainingen aan te vallen op rijstijl of rijgedrag, maar tegelijkertijd moet een goedbedoeld advies ook niet als een aanval worden gezien. Degene die advies geeft moet wel begrijpen dat iedere ruiter het volle recht heeft het advies te negeren en zijn eigen weg te gaan. Hetzelfde advies dan nog eens geven is niet de bedoeling.