Het zadel

Bij het boogschieten te paard staat de ruiter in de beugels. Dat is een belangrijk gegeven om in het achterhoofd te houden bij het selecteren van het zadel.

We staan in de beugels omdat het zittend in het zadel moeilijk wordt om een consequent schot te krijgen. Je bovenlijf is dan namelijk voortdurend in beweging . Staand in de beugels dienen onze enkels en knieën als vering, zodat alles boven de heup zo stil mogelijk staat. Als we met gestrekte benen in de beugels staan blijft er weinig ruimte in de knieën en enkels over om op te veren, dus maken we de beugels een stuk korter dan we gewend zijn.

Het is dus belangrijk dat het zadel de ruiter niet opsluit in een bepaalde gewenste positie. We moeten onze heupen goed kunnen draaien en onze knieën moeten de ruimte hebben om in verlichte zit te gaan staan, terwijl ze ook genoeg ondersteuning krijgen. Een dressuurzadel is dus al snel ongeschikt. Een springzadel of een veelzijdigheidszadel zijn geschikter. Westernzadels (mits niet te zwaar) en cavaleriezadels zijn ook geschikter.

Speciale zadels

De Hongaren waar wij trainen hebben speciale zadels van waaruit het bijzonder fijn schieten is. Deze zadels bieden veel bewegingsruimte en geven tegelijk een goede stabiliteit. Het zijn geen ultraluxe zadels maar gelukkig is de prijs daar ook naar. We zijn nog niet zo ver gegaan dat we deze zadels naar Nederland hebben laten sturen, want dan is het ook maar afwachten of deze zadels op onze paarden passen. Zodra het budget dat toelaat komt hier echter verandering in.

Boomloos?

Hoewel Arno dol is op zijn oude half versleten boomloze zadel en zijn paard Volare in tien jaar tijd vol urenlange buitenritten nooit rugproblemen heeft gehad, is boomloos voor deze sport niet aan te raden. Je staat in de beugels en dat betekent dat het volle ruitergewicht op de beugelriemen komt te staan. Bij boomloze zadels wordt de druk niet zo goed verdeeld als bij goed passende boomzadels en dus komt het volle gewicht op een behoorlijk klein oppervlak (waar de beugelriemen zitten) terecht.

Welk zadel je ook kiest, houd altijd deze punten in de gaten:

  • Kun je gemakkelijk in de beugels gaan staan en blijven staan?
  • Kun je gemakkelijk met je heupen draaien voor het voorwaartse en het achterwaartse schot?
  • Krijgen je knieën genoeg ondersteuning?
  • Voelt het stabiel? Bekruipt je geen gevoel dat je er bij een bokkensprong gemakkelijk vanaf valt?
  • En het belangrijkste dat alleen in de praktijk is te testen: hoe is je paard eronder als je in galop in de beugels gaat staan?