Africhting van het paard

Sommige paarden zullen schrikken van het geluid van de boog, maar vooral de pijl die inslaat op het doel kan voor een schrikreactie zorgen. Gelukkig is het eenvoudig een paard te doen inzien dat een pijl die inslaat op een doel geen gevaar vormt. Bij een nieuw paard ‘introduceren’ we de boog vaak eerst.

Op deze pagina:

Introduceren boog

De boog introduceren doen we niet door gillend en zwaaiend met de boog op hem af te rennen, maar door de boog laag te houden (niet verstoppen, dan is het alsof je wat te verbergen hebt) en ‘casual’ door de wei te lopen. Paarden zijn vaak nieuwsgierig genoeg om uit zichzelf naar je toe te komen en als ze aan de boog willen snuffelen, dan laten we dat toe. Op die manier merken ze vanzelf dat er geen dreiging van de boog uit gaat.

Komt je boog in gevaar omdat het paard er bijvoorbeeld naar hapt? Niet straffen want hij mag het niet eng vinden! Maar je mag natuurlijk altijd even flink geeuwen en hierbij je armen (met boog) uitslaan. Als het paard dan toevallig in de weg staat, is het zijn probleem dat hij tegen jouw hand of boog aanloopt, en zo zal hij dat ook voelen. Niet als een aanval van jouw kant, hij loopt gewoon door zijn eigen onoplettendheid ergens tegenaan en weet dat hij voortaan beter moet opletten. Na het geeuwen ga je meteen terug naar je beginpositie en kan het paard verder verkennen.

Als het snuffelen goed gaat, kijken we of we het paard met onze hand kunnen aaien en langzaamaan schuiven we de boog door onze hand, zodat we het paard uiteindelijk met de boog aaien. Dit kun je zo ver uitbouwen als je wilt, zolang het paard er maar comfortabel bij is. Ditzelfde herhalen we met een pijl en daarna met een bos pijlen.

Boogschieten naast het paard

Hierna kun je een keer vanaf de grond op een doel gaan schieten terwijl het paard (eventueel met een draadje ertussen als je geen helper hebt om hem vast te houden) achter je staat. Ter motivatie om bij deze ‘bron van mogelijk gevaar’ (jouw boog) te blijven kun je na iedere geschoten pijl een brokje geven. Het paard leert dan al snel dat hij in de buurt van dat gekke ding kan blijven zonder dat hem iets overkomt. Sterker nog, het levert snoep op!

Schiet eerst terwjil je een paar meter voor hem staat. Als dat goed gaat, kun je steeds dichterbij komen staan totdat je naast het paard staat ter hoogte van waar de ruiter zou zitten.

Voorbereiding voor boogschieten vanaf het paard

Als boogschieten naast het paard goed gaat, wordt het tijd om op het paard te zitten. Het valt zeker aan te raden om iemand naast het paard te hebben, je weet maar nooit. Zorg dat de helper niet aan de kant van jouw boog loopt, want een helper met een pijl in zijn rug komt waarschijnlijk niet nog eens helpen.

Als je een paar pijlen hebt geschoten vanaf de grond, waar het paard naast staat geef je de boog en de pijlen aan je helper. Je stijgt op zoals je normaal doet en laat de helper wat pijlen schieten terwijl jij op het paard zit. Daarna maak je zonder boog de beweging die je bij het schieten maakt en gaat hiermee door tot het paard niet meer reageert. Ter afleiding kan de helper wat brokjes geven. Als het paard uiteindelijk rustig blijft, maak je de schietbeweging in stap.

Als dat goed gaat, laat de helper eerst je boog aangeven. Uiteraard niet met een zwaaibeweging alsof hij je paard met een enorme zweep gaat slaan, maar gewoon een rustige handreiking. Op zich zou dit goed moeten gaan omdat je je paard in de stappen hiervoor al op getraind hebt.

Maak nu de schietbeweging met de boog maar zonder pijlen (zonder echt de pees te pakken, bogen kunnen er niet tegen om zonder pijl te worden geschoten). Als dat goed gaat, doe je dit ook in stap. Hierna geeft de helper een bos pijlen aan. Die schik je rustig zoals je op de grond ook doet.
Schieten vanaf het paard

Nu kun je rustig vanaf het stilstaande paard schieten. Ook nu kan de helper na ieder gelost schot een brokje geven (bouw dit wel langzaam af, bijvoorbeeld naar drie keer ‘goed zo’ en een keer een brokje per 4 schoten). Als dat ook goed gaat, mag je trots zijn op je paard en kun je verder in stap. De eerste sessie meteen in draf en galop gaan is voor sommige paarden geen enkel probleem en voor andere paarden te veel gevraagd. Als je het zekere voor het onzekere neemt, stop je hierna en herhaal je de stappen een andere dag nog eens en zo nodig nog eens op nog een andere dag. Dan kun je een voorzichtig drafje doen en kijken hoe je paard hier op reageert.

Je kunt beter te langzaam opbouwen dan te snel. Een oud gezegde luidt ‘vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard’ en dat is ook hier van toepassing. Als het paard tijdens deze africhting iets naars meemaakt, zal hij dat goed onthouden en moeten er veel leuke ervaringen tegenover staan wil hij deze sport leuk blijven vinden.

Bij trainingen op nieuwe locaties wennen we de paarden ook op deze manier.

Hoe voorzichtig moet je zijn bij de voorbereiding van het paard?

Hoe voorzichtig je moet zijn hangt af van het karakter van je paard en de africhting. Vanaf een kalm paard met een flinke dosis training in Natural Horsemanship kan vaak binnen een halfuur in volle galop worden geschoten. Een volbloed hippig dressuurpaard die het geluid van de pees herkent als een waarschuwende slag van de zweep op de laars van de ruiter zal wat meer tijd nodig hebben. Wij helpen in ieder geval graag bij het trainen van paarden voor deze sport. Neem daarvoor contact met ons op.