Het tuig

Wat tuig betreft geldt eigenlijk: hoe minder hoe beter. We hebben de teugels tijdens het schieten niet vast. Vaak maken we de teugels met een karabijnhaak en een elastiekje vast aan het zadel. Als we dat niet doen, kunnen de teugels over de nek van het paard vliegen en kan hij er in stappen. Dat zou rampzalig kunnen uitpakken.

Op deze pagina:

Elastiek

We doen een knoop in de teugels en verbinden ze met een elastiekje en een karabijnhaak aan het zadel. Zo kunnen de teugels niet over het hoofd vallen. Ook voorkomen we zo dat het paard in een galopsprong zonder aankondiging de volle druk op de teugels krijgt.

 Deze opstelling geeft ook ruimte om tussendoor de teugels op te pakken en het paard te rijden. Bijvoorbeeld bij het losrijden, bij het terugstappen om aan een nieuwe run te beginnen en ook op de Poolse track (een lange slingerende baan met doelen erlangs) waar je steeds moet wisselen tussen schieten en rijden.

Hulpteugels

Het is niet verstandig of zelfs gevaarlijk hulpteugels te gebruiken. Omdat je de teugels niet vast hebt is het moeilijk snel in te grijpen (of meer ruimte te geven) wanneer dat nodig is en dat kan in combinatie met hulpteugels verkeerd uitpakken.