Het zadel

Bij het boogschieten te paard staat de ruiter in de beugels. Dat is een belangrijk gegeven om in het achterhoofd te houden bij het selecteren van het zadel.

Op deze pagina:

Waarom staan in de beugels

We staan in de beugels omdat het zittend in het zadel moeilijk wordt om een consequent schot te krijgen. Je bovenlijf is dan namelijk voortdurend in beweging.
 
Staand in de beugels dienen onze enkels en knieën als vering, zodat alles boven de heup zo stil mogelijk staat. Als we met gestrekte benen in de beugels staan blijft er weinig ruimte in de knieën en enkels over om op te veren, dus maken we de beugels een stuk korter dan we gewend zijn.

 

Geschikte en ongeschikte zadels

Het is dus belangrijk dat het zadel de ruiter niet opsluit in een bepaalde gewenste positie. We moeten onze heupen goed kunnen draaien en onze knieën moeten de ruimte hebben om in verlichte zit te gaan staan, terwijl ze ook genoeg ondersteuning krijgen. Een dressuurzadel is dus al snel ongeschikt. Een springzadel of een veelzijdigheidszadel zijn geschikter. Westernzadels (mits niet te zwaar) en cavaleriezadels zijn vaak ook geschikter.
 
Wel blijft het paard voor ons leidend hierin. Wij zeggen altijd: dressuurzadels zijn hier niet geschikt voor. Maar op onze tinker Barrie ligt tóch een dressuurzadel. Waarom? Door zijn massieve schouderpartij belemmeren veel zadels al snel zijn bewegingen… alleen een dressuurzadel niet. Dus hebben we goed gezocht naar een dressuurzadel dat toch nog wat bewegingsruimte geeft. Tja, een WK boogschieten te paard zullen we er niet mee winnen maar die kans was toch al niet zo groot.
Barrie en zijn dressuurzadel

Boomloos?

Hoewel Arno dol is op zijn oude half versleten boomloze zadel en zijn paard Volare in tien jaar tijd vol urenlange buitenritten nooit rugproblemen heeft gehad, is boomloos voor deze sport niet aan te raden. Je staat in de beugels en dat betekent dat het volle ruitergewicht op de beugelriemen komt te staan. Bij boomloze zadels wordt de druk niet zo goed verdeeld als bij goed passende boomzadels en dus komt het volle gewicht op een behoorlijk klein oppervlak (waar de beugelriemen zitten) terecht.

Speciale zadels

De Hongaren waar wij trainen hebben speciale zadels van waaruit het bijzonder fijn schieten is. De Cseppentő zadels bieden veel bewegingsruimte en geven tegelijk een goede stabiliteit. Ze zitten ook erg fijn. In Hongarije worden deze zadels ook voor gewone rijlessen (niet gericht op het boogschieten te paard) gebruikt en wij begrijpen wel waarom: voor de ruiter is het gemakkelijker om een juiste positie aan te nemen en tegelijk geven ze veel houvast, je hebt niet het gevoel dat je er zomaar uit kunt vliegen.

Het nadeel is natuurlijk dat je niet even naar Hongarije kunt rijden om te zien of het op je paard past. We hebben op de gok een Cseppentő zadel meegenomen naar Nederland en zijn ermee naar onze zadelpasser gegaan, waarop bleek dat het perfect op onze Karel past.

De meer gevorderde Hongaren gebruiken zadels die speciaal voor het boogschieten zijn gemaakt. Qua luxe voelen deze zadels als een keiharde houten plank. Wij vermoeden dat dit komt doordat deze zadels niet veel meer zijn dan een keiharde houten plank.

Deze zadels maken volgens onze trainer het verschil tussen 200 of 230 punten schieten bij 9 runs Hongaars. Wij zouden momenteel al dolblij zijn met 150 punten, dus we zien de noodzaak nog niet echt in om ons achterste dit zadel aan te doen.

Een Cseppentő zadel dat in Hongarije ook voor gewone paardrijlessen wordt gebruikt
Het Hongaarse diehard horseback archery zadel

Aandachtspunten

Welk zadel je ook kiest, houd altijd deze punten in de gaten:

  1. Kun je gemakkelijk in de beugels gaan staan en blijven staan?
  2. Kun je gemakkelijk met je heupen draaien voor het voorwaartse en het achterwaartse schot?
  3. Krijgen je knieën genoeg ondersteuning?
  4. Voelt het stabiel? Bekruipt je geen gevoel dat je er bij een bokkensprong gemakkelijk vanaf valt?
  5. En het belangrijkste dat alleen in de praktijk is te testen: hoe is je paard eronder als je in galop in de beugels gaat staan?