Sint-Annaland

Een keer per maand geven we les in Sint-Annaland (Zeeland) bij zorgboerderij EQuiMiO. Een mooie locatie met goed opgeleide, rustige en kalme paarden. De paarden spelen een belangrijke rol bij de zorg die EQuiMio verleent maar blijken ook prima geschikt voor deze sport. Meedoen kan op de paarden van EQuiMio maar een eigen paard meenemen is ook mogelijk. De meegbrachte paarden stallen we tijdens het gedeelte te voet in een paddock.

Op deze pagina:

Opbouw

We verzamelen vanaf 09.30 uur. Om 10.00 uur beginnen we met een korte uitleg over de ruiterboog en een warming up. Daarna volgt een uitleg van de veiligheidsregels en dan natuurlijk de training te voet. De focus ligt hierbij vooral op het aanleren van de techniek die nodig is om veilig te paard te kunnen schieten. Dit duurt zo’n 1,5 uur.

Daarna zadelen we de paarden op. We bouwen langzaam op naar het uiteindelijk doel: boogschieten vanaf het paard. Bij een eerste les gebeurt dit alleen in stap terwijl er iemand meeloopt. Zo kan de ruiter zich concentreren op het schieten en wordt hij niet afgeleid door onverwachte bewegingen van het paard. De les is rond 13.30 uur afgelopen.

Veiligheid gaat voor

Een cap is verplicht. Ook is het erg belangrijk dat de paarden van de zorgboerderij het vertrouwen in de mensen die met hen werken blijven houden, daarom kan eigenaar Eefke Bastianen altijd bepalen dat iemand om wat voor reden dan ook niet te paard mag. Dit is tot nu toe niet gebeurd, maar we willen toch waarschuwen dat deelname geen garantie is dat je ook te paard zult schieten. Uiteraard zullen we in zulke gevallen een deel van de deelnamekosten retourneren.

Bij nieuwe paarden ruimen we wat extra tijd in voor het wennen van het paard aan het boogschieten. Dat gebeurt vanaf de grond. Alleen als het veilig aanvoelt, kan de ruiter ook vanaf het paard schieten. Tot nu toe is dit altijd gelukt, maar we willen hier toch voor waarschuwen. Mocht een paard te angstig blijven, dan krijg je de rest van de training begeleiding bij het desensibiliseren van je paard.

Kosten en aanmelding

Meedoen kost 45 euro. Aankomende trainingsdata zijn in de agenda te vinden. Door op een training te klikken opent een aanmeldformulier waarmee je je kunt inschrijven.