Training in boogschieten te paard

Bij boogschieten te paard worden twee sporten samengevoegd tot één sport. Over het algemeen hebben ervaren ruiters meer voorsprong dan ervaren boogschutters. Paardrijden is niet iets dat je er ‘even’ bij leert en de beginselen van boogschieten zijn vrij snel aan te leren.

Op deze pagina:

Wat is moeilijker? Boogschieten of paardrijden?

Paardrijden is als sport wat minder vergevingsgezind dan het boogschieten. Als je een grote fout maakt, kan dat betekenen dat je met een smak op de grond belandt. Bij boogschieten kan (mits de veiligheidsregels in acht worden genomen) heel wat in je techniek fout gaan en kun je honderd keer mis schieten zonder gewond te raken.

Toch hoef je geen meester te zijn in een van de sporten om het andere erbij te doen. Ook iemand die nog niet kan paardrijden en nog niet kan boogschieten kan zich hierin trainen. We beginnen altijd met een training in het boogschieten op de grond en gaan later verder op het paard. Eerst stilstaand, later in stap terwijl iemand met het paard meeloopt. Als de ruiter meer balans en vertrouwen krijgt komen draf en galop vanzelf.

Alternatieve boogschiettechniek

Bij boogschieten te paard komt een heel andere techniek kijken dan bij het normale boogschieten zoals je dat ziet bij de gemiddelde boogschietclub in Nederland. Het snel kunnen laden van een pijl is een van de belangrijkste onderdelen van deze sport. Het paard gaat in zo’n 16 seconden door de baan en in die tijd moeten zo veel mogelijk pijlen worden geschoten. Veel training gaat dan ook zitten in het snel leren laden van een pijl.

Balans in het zadel

Zittend in het zadel kan een ruiter zijn middel niet ver genoeg draaien om achteruit te schieten. Hij of zij zal dus in de beugels moeten staan en dat vraagt om een goede balans. Bij de trainingen werken we daarom ook aan de juiste houding in het zadel.

De pijl krijgt niet alleen voorwaartse snelheid van de boog mee, maar ook zijwaartse snelheid van het paard. In het begin zullen veel pijlen dus naast het doel landen.

Om de zijwaartse beweging van het paard te compenseren draaien we mee met het doel en doen we een krachtige uitzwaai, dat maakt het meebewegen gemakkelijker. De uitzwaai geeft ook meer balans in het zadel.

Andere organisaties in Nederland

Niet alleen Paard en Boog houdt zich bezig met het boogschieten te paard in Nederland. Wij zijn ooit begonnen bij de Horsebackarchers of Holland (HoH), een club die al meer dan 10 jaar actief is in het boogschieten te paard. De trainer van deze club, Claire Hagen, zien we dan ook als de moeder van het boogschieten te paard in Nederland.

Van de HoH kennen wij ook Yssette Kessen. Zij is ook voor zichzelf begonnen en heeft in Amsterdam Kessen Moving Mounted Archery opgericht. Het wereldje is dus een kleine maar gestaag groeiende gemeenschap. Niet alleen in Nederland, ook wereldwijd komen er steeds meer organisaties en horsebackarchers bij.